MIORITA:
miorita era o oaie shmechera si cool. ea complota impotriva ciobanasului moldovean, dand vina pe baciul vrancean si cel ungurean. din text reiese ca miorita era neagra"miorita laie", avea parul cret"laie bucalaie", deci oaia era negresa, fuma iarba la greu si canta incontinuu " de trei zile incoace gura nu-i mai tace, iarba nu-i mai place". din cauza ca ciobanasul moldovean avea grija de ea si tinea la oaie,miorita incepe sa aiba procese de constiinta, nemaifumand, vorbind incontinuu si jelind. dar pentru ca doreste sa obtina suprematia peste turma de oi, mioara il omoara miseleste pe cioban, ii ia turma, dar il ingroapa dorind sa pastreze aparentele de oaie cuminte si ok. miorita este cea care l-a plans pe ciobanas si tot ea este cea care a scris balada, astfel devenind cunoscuta in intreaga tara.BALTAGUL:
romanul este precedat de un motto alcatuit din doua versuri din miorita,varianta Alecsandri "stapane,stapane, mai cheama s-un cane".
in primul rand, sadoveanu a stiut de planul mioritei si a vrut sa o demaste, dar s-a razgandit pe parcurs, din motive total necunoscute. motto-ul a devenit astfel doar o marca "made in romania", neavand nicio legatura cu textul.
vitoria lipan era o femeie in lumea barbatilor, avea meseria de detectiv particular si cazul carierei sale era demascarea ucigasilor lui nechifor lipan. vitoria avea insa si motive personale, avand doi copii cu nechifor, imparteau casa si altele.
cei doi prieteni ai lui nechifor lipan, cu care acesta avea si o serie de afaceri ilegale, urmareau banii acestuia, intrucat era putred de bogat. in momentul uciderii sale, nechifor lipan tinea banii in chimir, in cizme si in mana. el mergea pe cal, cu cainele pe langa, cu o mana se tinea in sa, cu cealalta tinea banii. ucigasii i-au aruncat baltagul in cap cu o precizie uimitoare, nechifor a cazut, banii s-au furat, cainele si-a aparat stapanul, dupa care a fugit mancand pamantul.
vitoria si-a folosit intrag talentul sau de detectiv si a decoperit adevaratele cauza ale crimei,facand lumina.


EXPLICATIE:

desi sunt la o clasa de filologie, sa nu credeti ca situatia e lipsita de perle. bineintels, sunt mai speciale, ce sa mai, pot spune ca am dus perlele elevilor la un alt nivel:))
ele pot fi grupate in functie de lectiile pe care le avem, respectiv ordinea lor din manualul de romana, si pot curge ca o poveste de sine statatoare. eu le-am notat, preclucrat, si aceasta este forma lor finala, ca o adevarata capodopera. trebuie insa sa intelegeti faptul ca totul este DOAR o gluma, clasa mea are rezultate scolare bune, foarte bune si excelente.
ACESTA POSTARE ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATATA CA ATARE:))

8 păreri geniale:

ceva spunea...

asa ceva e frumos de facut pe la examene ...asaa...ar fi si mai haios :)

bogdanets spunea...

tin minte cand eram prin a 9-a cred m avut teza la istorie , dadeam teza impreuna cu clasa de filologie ( noi eram de la limbi straine) si dupa 2 saptamani profesoara ne-a citit lucrarile cele mai bune si cele mai slabe iar la sfarsit a tinut una c fiind cea mai speciala ( bomboana de pe coliva). colega de la filologie (era o fan-a inraita Aqua - si canta "I'm a barbie girl" toata ziua)- a scris celebra : Rascoala condusa de Bob si Balna!
asta ca sa adaug si eu la lista ta o perla ...mai veche ce-i drept!!!

gargarita_bz spunea...

orele noastre snt speciale...dar ai uitat s spui perlele tale..."profa:ciobanasul trenuia inmormantat q obiectele cele mai dragi din viatza..si anume?...cata:cu oaia :)...profa:ciobanasul trebuia s fie jelit d fiintele cele mai dragi si apropiate din timpul vietii ..si anume..cata:de oaie:-??...profa:ciobanasul, s intelege, ca trebuia s fie inmormantat in stana de fiintele dragi...cata:de catre oaie;;)"...:)):)):))...e buna rau si asta q rascoala de Bob si Balna:)):)):))=))=))...eh....ani d liceu:X:X:X:X..q bune q rele e limpede k snt cei mai frumosi ani din viatza8->

Anonim spunea...

Imi suna a Sherlock Holmes, unde Vitoria este Sherlock,normal, iar Watson este fiul Vitoriei:P...uite, Sadoveanu a fost de partea femeilor aici, a luptat impotriva discriminarii acestora:))=))...a scris varianta feminina a lui Sherlock Holmes;;)

Ionescu M. Sebastian spunea...

Marea majoritate le stiam... dar ma amuza cat de mare este prostia omeneasca.

CarmenPunkGirl spunea...

foarte tari :))

Mioritza will be back

Anonim spunea...

dupa ce am studiat in profunzime materia la clasa, pot sa spun ca dabea acuma am descoperit si eu adevaratul adevar adevaracesc despre miorita. cum spuneai. este o oaie bucalaie, deci ii placeau buca laie, adica mare:))) ...

Anonim spunea...

nu prea ma pasioneaza literatura, dar iubesc faptul ca trebe sa imi dai un jurnal plin de lecturi ;x;x o sa ii las masca p-astia din clasa=)) ... so...funny people...commentati si iar commentati, nu mai stati la agatat. :D

top